Deze website gebruikt funtionele cookies. Door gebruik te maken van deze website geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Er zijn momenteel 18 geldverstrekkers die automatische risicoklassedaling aanbieden; a.s.r., Hypotrust, Centraal Beheer, Obvion, Vista, Jungo, Triodos, Robuust, NIBC, Tulp Hypotheken, Merius, MUNT, Venn, Allianz, Attens, Colibri, Reaal en IQWOON hanteren een zogeheten looptijdrente, maar dat is niet bij al hun producten het geval. Als een geldverstrekker voor het betreffende product looptijdrente aanbiedt, dan kunt u dat zien aan het looptijdrente logo.
Veel geldverstrekkers staan risicoklassedaling toe tijdens de rentvaste periode maar u zult dit verzoek dan zelf moeten indienen bij de geldverstrekker. De geldverstrekker kan risicoklassedaling toestaan al gevolg van maandelijkse of eenmalige aflossingen danwel door waardestijging van uw woning. Kijk op www.topopslag.nl naar de voorwaarden die geldverstrekkers op dit onderdeel hanteren of kijk in uw eigen hypotheekvoorwaarden.
De risicoklassen die gelden op het moment van afsluiten van de hypotheek zijn niet bij alle geldverstrekkers gegarandeerd. Kijk in uw hypotheekvoorwaarden of uw hypotheekaanbod wat uw geldverstrekker hierover meldt.
In het projecteren van de mogelijke besparingen gaan wij voor de hele looptijd van de hypotheek uit van de rente zoals die geldt voor de rentevaste periode. Uiteraard is dit een aanname. De rente zal nagenoeg in alle gevallen na de rentevaste periode anders worden. Toch willen wij ‘een beeld’ geven van de besparingen die mogelijk zijn over de gehele looptijd van de hypotheek op basis van deze aanname.
Een enkele geldverstrekker hanteert ook risicoklassen binnen een hypotheek met NHG, zoals Delta Lloyd en Allianz.
Als u in het menu van de website kiest voor ‘bereken maandlasten’ dan kunt u meerdere leningdelen met eventueel een verschillende aflosvorm kiezen.
In dat geval is looptijdrente (automatische aanpassing van de schuld-marktwaarde verhouding als gevolg van periodieke en/of incidentele aflossing) alleen aan de orde bij een incidentele aflossing. U lost immers maandelijks niets af op de hypotheekschuld. Daarnaast kan het zijn dat uw woning in waarde is gestegen waardoor uw schuld-marktwaarde verhouding in een lagere risicoklasse terecht is gekomen. Uw geldverstrekker zal u vragen om dit aan te tonen met een taxatierapport. Sommige geldverstrekkers gaan ook akkoord met het overleggen van een modelmatige taxatie (dat is een indicatieve woningwaarde) of een WOZ opgave als de hypotheekschuld lager ligt dan 80% van de woningwaarde.